Να μην επιτρέψουμε στην Κεραμέως να βάλει τους αγώνες στο «γύψο» (του Ν. Καλόγηρου)

Σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού, η Υπουργός Παιδείας – η πιο αντιδραστική φιγούρα σε αυτό το πόστο από τη Μεταπολίτευση και μετά, τις ίδιες μέρες που καταστέλλονται με απίστευτη βαρβαρότητα οι φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία – σέρνει για τρίτη φορά τους εκπαιδευτικούς και τους αγώνες τους στα δικαστήρια, με αγωγή που κατέθεσε ενάντια στην απεργία-αποχή της ΔΟΕ από τον ορισμό μεντόρων και ενδοσχολικών συντονιστών-επιθεωρητών μέσα στις σχολικές μονάδες.

Xαρακτηριστικό του ολοκληρωτισμού που αναδύεται από τις πρακτικές της Κυβέρνησης και στην εκπαίδευση, είναι ότι ενώ η απεργία-αποχή έχει κηρυχθεί από τις 9 Σεπτέμβρη, επιδόθηκε στις 22/9 και ώρα 11.30 στα γραφεία της ΔΟΕ κλήτευση για δικάσιμο στις 13.15 της ίδιας μέρας ! Το γεγονός ότι δόθηκε τελικά αναβολή για τη Δευτέρα 26/9, δεν αναιρεί τις παρακρατικές κυβερνητικές μεθόδους που καταργούν κάθε νομικό πολιτισμό με την ωμή δικαστική αστυνόμευση και την καθολική απαγόρευση των αγώνων. Πόσο μάλλον όταν στο κείμενο της αγωγής η Υπουργός Παιδείας αναφέρεται σε “νόθευση του πολιτεύματος” από τους αγώνες των εκπαιδευτικών! Σε ποιο άραγε πολίτευμα αναφέρεται;

Tι έχει προηγηθεί: Oι εκπαιδευτικοί συνεχίζοντας τον σημαντικό αγώνα της προηγούμενης περιόδου που συσπείρωσε τη συντριπτική τους πλειοψηφία στη μάχη κατά της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων, κλήθηκαν μέσα από τη ΔΟΕ και τα εκπαιδευτικά σωματεία να βρεθούν επιπλέον φέτος απέναντι στη λογική των μεντόρων, των ενδοσχολικών συντονιστών και των εκπαιδευτικών ομίλων απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, που εκβιάζουν, χειραγωγούν, στρώνουν το δρόμο της ατομικής αξιολόγησης, διαμορφώνουν κάστες αξιολογητών και εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου μέσα στους συλλόγους διδασκόντων.

Είναι τέτοια η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή, που δεν βρέθηκαν πρόθυμοι να υλοποιήσουν τα σχέδια για ένα μίνι στρατό εποπτών και ελεγκτών σε κάθε σχολική μονάδα. Ο σχεδιασμός τους για την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου και του καθολικού μορφωτικού αγαθού της δημόσιας εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά- μέσω της κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών – συναντά σοβαρές αντιστάσεις από το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα.

Η μεγάλη συγκέντρωση στα δικαστήρια της Ευελπίδων τη Δευτέρα 26/9 στις 12.30, δεν θα είναι η αυλαία, αλλά ένας σταθμός στη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του δικαιώματος των αγώνων. Όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου, οι ριζοσπαστικές δυνάμεις και τα μαχόμενα πρωτοβάθμια σωματεία καλούνται να πρωτοστατήσουν στη συνέχιση αυτής της μάχης, με συντονισμό και αποφασιστικότητα και κλιμάκωση. Με συνέχιση της απεργίας-αποχής,απεργιακό σχεδιασμό, συλλαλητήρια, συνάντηση στους δρόμους με τους αγωνιζόμενους φοιτητές, σε ένα μέτωπο Παιδείας για την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων της νέας γενιάς. Με όλους τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία στη μάχη για ζωή αξιοβίωτη, στη μάχη της ανατροπής.

  • Ο Νίκος Καλόγηρος είναι Γενικός Γραμματέας Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καλλιθέας – Μοσχάτου