Γερμανία: Στις 1 Οκτώβρη διαδηλώσεις για διαπραγματεύσεις αντί για πόλεμο

Αναδημοσίευση των συνεντεύξεων από την ιστοσελίδα της εφημερίδας του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος Unsere Zeit

Στις 1 Οκτωβρίου από τα κινήματα ειρήνης στη Γερμανία οργανώνονται σε διάφορες πόλεις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις με κεντρικό σύνθημα “Άμεση κατάπαυση του πυρός – διαπραγματεύσεις αντί για πυροβολισμούς”. Η εφημερίδα του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος unsere zeit έχει μεγάλο αφιέρωμα σε αυτές τις κινητοποιήσεις και παράλληλα δημοσιεύει συνεντεύξεις από διοργανωτές των κινητοποιήσεων.

Αναδημοσιεύουμε τις δύο συνεντεύξεις αξιοποιώντας το μεταφραστικό en.pons.com/translate.

Η πρώτη συνέντευξη με τίτλο «το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε «όργανο πείνας» είναι από τη Niki Müller, εκπρόσωπο της περιφερειακής διοίκησης του DKP Schleswig-Holstein, το οποίο συνδιοργανώνει τη διαδήλωση στο Αμβούργο.

Η δεύτερη συνέντευξη με τίτλο «Να φτάσουμε σε μέγεθος που τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν να μας αγνοήσουν» είναι από την Barbara Majd Amin από τον Συντονισμός Ειρήνης (Friko) που διοργανώνει την κινητοποίηση στις 1 Οκτώβρη στο Βερολίνο.

Η Τρίτη συνέντευξη με τίτλο «Ας θυμώσουμε το καυτό φθινόπωρο και ας δείξουμε αλληλεγγύη τον κρύο χειμώνα!». είναι από τον Henning von Stoltzenberg, ομοσπονδιακό εκπρόσωπο του Red Aid Association

Το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε «όργανο πείνας»

Μια ευρεία συμμαχία καλεί σε μια αποκεντρωμένη ημέρα δράσης του κινήματος ειρήνης στο Αμβούργο. Η UZ μίλησε για το θέμα αυτό με τη Niki Müller, εκπρόσωπο της περιφερειακής διοίκησης του DKP Schleswig-Holstein, το οποίο συνδιοργανώνει τη διαδήλωση.

UZ: Τι σας κινεί να βγείτε στους δρόμους την 1η Οκτωβρίου

Niki fin – Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι, αλλά έχουν την ίδια αιτία. Πρώτον, η πολεμοκαπηλεία της κυβέρνησης αντί για ενέργειες αποκλιμάκωσης. Εξ ου και το κύριο σύνθημα “διαπραγματεύομαι αντί να πυροβολώ”. Η γερμανική κυβέρνηση είναι πολεμοκάπηλος και τροφοδοτεί καθημερινά τον πόλεμο με τις παραδόσεις όπλων και την μονόπλευρη διέγερση των μέσων ενημέρωσης κατά της Ρωσίας. Όταν εμείς, ως μέρος του κινήματος ειρήνης, απαιτούμε “αφοπλισμό αντί για θανατηφόρους υψηλούς εξοπλισμούς”, οι κρατικοί πολεμοκάπηλοι μας αποκαλούν 5η φάλαγγα της Ρωσίας – ένα παράδειγμα εγκληματικής υποκίνησης του λαού. .

Οι άνθρωποι υποφέρουν όλο και περισσότερο και ξεσηκώνονται. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι και τα συνδικάτα είναι επίσης υπό αμφισβήτηση. Μπορείτε να δείτε ότι κάτι συμβαίνει στην πράξη: Στην Ερφούρτη, για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με το σύνθημα “Όχι μαζί μας! Δεν θα παγώσουμε για τα κέρδη σας!”. Αυτό είναι κατανοητό, αν σκεφτείτε ότι η εισφορά για το φυσικό αέριο που καταθλίβει τώρα τους πολίτες είναι υψηλότερη από την τιμή του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, για παράδειγμα. Το ΝΑΤΟ μετατρέπεται σε ένα όργανο πείνας. Θα υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των όλο και πιο σπάνιων πόρων και οι χαμένοι θα είναι οι φτωχές χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

UZ: Είστε ικανοποιημένοι με την κινητοποίηση μέχρι στιγμής

Niki Müller: Σε εθνικό επίπεδο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους. Τα πράγματα προχωρούν και είμαστε αισιόδοξοι. Ενόψει της επικείμενης καταστροφής, υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης. Την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και δράσεις σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γερμανίας. Εμείς εδώ στο βορρά θα έχουμε μια μεγάλη διαδήλωση στο Αμβούργο. Έρχονται ακτιβιστές της ειρήνης από το Σλέσβιχ-Χολστάιν, την Κάτω Σαξονία και τη Βρέμη. Η κινητοποίηση λαμβάνει χώρα παντού. Υπάρχουν επίσης πρόσθετες τοπικές δράσεις από το τοπικό κίνημα ειρήνης.
Στο Αμβούργο θα υπάρξουν ομιλίες από δραστήριους ανθρώπους από διάφορες περιοχές. Ομιλητές από τον συνδικαλιστικό τομέα που έχουν ανακοινώσει τη συμμετοχή τους, καθώς και από πρωτοβουλίες ενοικιαστών, οργανώσεις νεολαίας και πολλοί άλλοι.

Θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη δέσμευση από το κίνημα για το κλίμα. Υπάρχει μια ευγενής αυτοσυγκράτηση, αν και είναι ακριβώς αυτή η κυβέρνηση που συμβάλλει στην περιβαλλοντική και κλιματική καταστροφή με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Οι κυρώσεις πρέπει να καταργηθούν. Το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού αρνείται να αποδεχθεί τις κυρώσεις, όπως μόλις παραδέχθηκαν δύο πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις και ο οικονομικός πόλεμος πρέπει. Να τερματιστεί αμέσως.

UZ: Τι περιμένετε από τη διαδήλωση

Niki Müller: Ελπίζουμε σε ένα προοίμιο για ένα πραγματικά ζεστό φθινόπωρο. Οι διαδηλώσεις είναι ένα στάδιο και δεν θα σταματήσουμε εκεί. Σε άλλες χώρες, τα πράγματα πάνε ήδη αρκετά καλά. Περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες, αν και τα συνδικάτα έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό. Υπάρχουν ισχυρές δράσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες: εκεί μπλοκάρονται και σταματούν οι μεταφορές οπλισμού. Επομένως, λειτουργεί.

Αναμένουμε μια στενότερη ένωση του κινήματος ειρήνης με τα κοινωνικά κινήματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Με ανθρώπους που δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να αποφασίσουν μόνο ανάμεσα στην πείνα και την παγωνιά. Η απογοήτευση και ο θυμός τους δεν πρέπει να αφήνονται να φουντώνουν σαν σφιγμένη γροθιά στην τσέπη, αλλά πρέπει να κατευθύνονται στον πραγματικό εχθρό. Αυτή είναι η γερμανική κυβέρνηση, αυτές είναι οι επιθετικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που τροφοδοτούν τον πόλεμο με όλα τα μέσα και αυτά είναι τα μονοπώλια που κερδίζουν από αυτόν. Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από βιομηχανίες που κερδίζουν αδρά και τώρα ζητωκραυγάζουν με χαρά. Πρόκειται κυρίως για τη βιομηχανία όπλων, αλλά και για άλλους κερδοσκόπους. Όλα αυτά είναι στην ημερήσια διάταξη της επερχόμενης διαδήλωσης.

Να φτάσουμε σε μέγεθος που τα μέσα ενημέρωσης δεν θα μπορούν να μας αγνοήσουν

Ο Συντονισμός Ειρήνης (Friko) Βερολίνου καλεί σε διαδήλωση με σύνθημα “Άμεση κατάπαυση του πυρός – διαπραγμάτευσεις αντί για πυροβολισμούς” στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης ημέρας δράσης του κινήματος ειρήνης την 1η Οκτωβρίου. Η UZ μίλησε σχετικά με την Barbara Majd Amin, η οποία συνδιοργανώνει τη διαδήλωση.

UZ: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να βγούμε στους δρόμους ενάντια στον πόλεμο αυτή τη στιγμή

Barbara Majd Amin: Όταν σχεδιάσαμε τη διαδήλωση, ο κύριος στόχος μας ήταν να διαμαρτυρηθούμε κατά των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό της Μπούντεσταγκ για το επόμενο έτος, κατά των σχεδίων επανεξοπλισμού και των αναπόφευκτων περικοπών σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, καθώς και κατά του αυξανόμενου κινδύνου πολέμου μέσω της πολιτικής κλιμάκωσης του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο οικονομικός τους πόλεμος εναντίον της Ρωσίας έχει ήδη καταστροφικές συνέπειες όλο και περισσότερο εδώ σε εμάς. Πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν από τη φτώχεια. Όλα αυτά κλιμακώθηκαν ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να σταματήσουν το συντομότερο δυνατό. Θέλουμε να μεταφέρουμε αυτά τα αιτήματα στους δρόμους.

UZ: Τι περιμένετε από τη διαδήλωση της 1ης Οκτωβρίου στο Βερολίνο

Barbara Majd Amin: Η κινητοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη – και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε επίσης να απευθυνθούμε και να ενημερώσουμε πολλούς ανθρώπους που δεν έχουν δραστηριοποιηθεί μέχρι τώρα και οι οποίοι θα συμμετάσχουν στη διαδήλωσή μας ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Έχουμε θέσει ως στόχο να επιτύχουμε ένα μέγεθος που τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να αγνοήσουν. Ταυτόχρονα με τη διαδήλωση στο Βερολίνο, διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις με τα ίδια βασικά αιτήματα πραγματοποιούνται σε πολλά μέρη την ημέρα αυτή δράσης του κινήματος ειρήνης. Αυτό αποτελεί αποστολή και κίνητρο για εμάς.

UZ: Συμμετέχετε στην Ομάδα Εργασίας για την Ειρήνη του GEW Βερολίνου. Τι γίνεται με τη συμμετοχή των συνδικάτων στη διαδήλωση

Barbara Majd Amin: Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε επίσης σημαίες και πανό της Ένωσης. Η τρέχουσα κατάσταση, ο πόλεμος και οι συνέπειές του δεν συζητούνται μόνο σε ομάδες εργασίας όπως η δική μας, με δέσμευση. Απ’ όσο γνωρίζω, δεν έχει υπάρξει κάλεσμα από τις εκτελεστικές επιτροπές των συνδικάτων να συμμετάσχουν στη διαδήλωσή μας – αλλά υπάρχουν καλέσματα για κινητοποίηση σε μικρότερη κλίμακα όπως οι περιφερειακές ενώσεις της DGB ορισμένων περιφερειών. Εναπόκειται επίσης σε εμάς τα μέλη των συνδικάτων να υλοποιήσουμε ενεργά την αξίωση των συνδικάτων να είναι μέρος του κινήματος ειρήνης.

«Ας θυμώσουμε το καυτό φθινόπωρο και ας δείξουμε αλληλεγγύη τον κρύο χειμώνα!».

Την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά η αποκεντρωμένη ημέρα δράσης του ειρηνευτικού κινήματος. Η UZ ρώτησε τους ακτιβιστές της ειρήνης γιατί πρέπει να βγούμε στους δρόμους τώρα. Ο Henning von Stoltzenberg, ομοσπονδιακός εκπρόσωπος του Red Aid Association, λέει:

Πρέπει τώρα να πιέσουμε και να είμαστε πολλοί, για να αντιτάξουμε αναμφισβήτητα τις αριστερές μας θέσεις στον επανεξοπλισμό και την πολεμική ρητορική σε κυβερνήσεις και εταιρείες.

Οι κυβερνώντες σε αυτή τη χώρα προμηθεύουν όπλα για τον πόλεμο αντιπροσώπων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας στην Ουκρανία και τον τροφοδοτούν με οικονομικές κυρώσεις.

Δεν τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι εκατομμύρια κινδυνεύουν να παγώσουν το χειμώνα και να κάτσουν στο σκοτάδι. Αντίθετα: Κοροϊδεύουν τους φτωχούς, τους επισφαλώς απασχολούμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους. Μιλούν για πετσέτες και τρώνε λιγότερο ενώ πετάνε από το ένα πάρτι στο άλλο με μπόνους μίλια οι ίδιοι. Όποιος κατονομάζει και καταδικάζει αυτές τις διασυνδέσεις τρώει ξύλο από τους «δημοσιογράφους» και τις φωνές του talk show και τους κατηγορεί για συνεργασία με τον εχθρό. Η αριστερά και το κίνημα της ειρήνης πρέπει να αντισταθούν σε αυτό και να μην κάνουν πίσω, το ξέρουμε ήδη. Κάποιοι δεν θα μας καταλάβουν, η καθημερινή πολεμική προπαγάνδα είναι δυνατή, αλλά πολλοί είναι. Και αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν μια ξεκάθαρη στάση από εμάς.

Αυτό σημαίνει άμεσες διαπραγματεύσεις και τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Τα 100 δις για κοινωνικές υποθέσεις αντί για όπλα. Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν για την κρίση.

Πηγαίνετε στο Βερολίνο την 1η Οκτωβρίου! Ας θυμώσουμε το καυτό φθινόπωρο και ας δείξουμε αλληλεγγύη τον κρύο χειμώνα!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ